پرنیانی, میلاد, کاظمی راشد, منیره, دینپرست, ولی, صدری, منیژه. (1397). دورنمایی از وقایع قرن نهم هجری از دیدگاه دولتشاه سمرقندی در کتاب «تذکرةالشعراء» با تأکید بر نقش علما. سخن تاریخ, 12(28), 69-86.
میلاد پرنیانی; منیره کاظمی راشد; ولی دینپرست; منیژه صدری. "دورنمایی از وقایع قرن نهم هجری از دیدگاه دولتشاه سمرقندی در کتاب «تذکرةالشعراء» با تأکید بر نقش علما". سخن تاریخ, 12, 28, 1397, 69-86.
پرنیانی, میلاد, کاظمی راشد, منیره, دینپرست, ولی, صدری, منیژه. (1397). 'دورنمایی از وقایع قرن نهم هجری از دیدگاه دولتشاه سمرقندی در کتاب «تذکرةالشعراء» با تأکید بر نقش علما', سخن تاریخ, 12(28), pp. 69-86.
پرنیانی, میلاد, کاظمی راشد, منیره, دینپرست, ولی, صدری, منیژه. دورنمایی از وقایع قرن نهم هجری از دیدگاه دولتشاه سمرقندی در کتاب «تذکرةالشعراء» با تأکید بر نقش علما. سخن تاریخ, 1397; 12(28): 69-86.
دورنمایی از وقایع قرن نهم هجری از دیدگاه دولتشاه سمرقندی در کتاب «تذکرةالشعراء» با تأکید بر نقش علما
دولتشاه سمرقندی، از جمله تذکرهنویسان قرن نهم هجری است که در کتاب مهم خود، تذکرةالشعراء، گزیدهای از احوال و آثار علما و شعرای دوره اسلامی، بهخصوص قرن 8 و 9 هجری را تدوین کرده و در امتداد آن، نظرات قابل توجهی در باره وقایع اجتماعی، فرهنگی و سیاسی دوره مورد بحث در اختیار قرار داده است. پرسش پیشِ رو، این است که سیر حوادث در تذکرةالشعراء چگونه در ذهن مؤلف پردازش شده است و علما چه جایگاهی در آن دارند؟
یافتههای تحقیق، حاکی از آن است که دولتشاه به این دلیل که اهل قلم، اهل دولت و اهل دل بوده است، نسبت به کمبودهای این عرصهها شناخت کامل داشته و گاهی با اغماض و گاهی با شهامت، به آنها پرداخته و در مورد علما به همین شیوه مسائلی را مطرح میکند که در شناخت دوره، راهگشاست. دولتشاه، شخصیتی اعتدالی و مردمی بود و در خود، آن وارستگی را میدید که علمای عصر خویش را به نصیحت درباریان جهت رسیدگی به حال رعیت ترغیب کند.
روش تحقیق در این مقاله، تاریخی ـ تحلیلی است و در کنار آن، از الگوی هرمنوتیک قصدگرا استفاده خواهد شد. این روش، از این جهت برگزیده شده که ضمن لحاظ اصل متن و زمینه شکلگیری آن، به قصد و هدف مؤلف نیز توجه گردد.